fredag 25. mai 2012

Mennesker på flyttefot

Flere land i dag sliter med stor fattigdom. Det er ikke nok arbeidsplasser til alle. Dette fører til død og folk blir desperate etter å finne en løsning. I Mange velger å flytte. Håpet er at de skal få seg arbeid i landet de flytter til. Når folk flytter seg over landegrenser kaller vi det for migrasjon. De som flytter ut av landet, kalles for emigranter. De som flytter inn, kalles for immigranter. Folk som emigrerer flytter som regel fra fattige land, til rikere i-land.

Men ikke all emigrasjon er tillatt. Folk reiser over landegrensene uten å bli registrert av myndighetene. Disse som vandrer ulovlig over landegrenser kalles for illegale innvandrere. Illegale innvandrere blir ofte utnyttet fordi trusler om avsløring gjør lønnsforhandlingene enkle for for arbeidsgiveren. Er nøden stor nok i de fattige landene som folk prøver å flykte fra, er de villige til å betale store summer for å få hjelp til å komme seg til andre land og mere velstående land. "Trafficing" i form av illegal menneskehandel omsetter for milliardbeløp hvert år.

Vi definere en flyktining for en person som befinner seg utenfor hjemlandet sitt pga. frykt for å bli forfulgt på grunn av rase, nasjonalitet, religion, politisk oppfatning eller tilhører en spesiell sosial gruppe. Flyktninger har muligheten til å søke politisk asyl i andre land enn sitt eget hjemland, men kravene som stilles til asylsøkere er forskjellige i de ulike mottakerlandene.

Den største grunnen til at folk flykter skyldes borgerkriger eller konflikter i landet. I Afrika er det ofte krig mellom etniske grupper på tvers av landegrensene. Dette fører til strømmer av flyktninger. I starten av 2008 ble det anslått å være 16 millioner flyktninger i hele verden. I forhold til folketallet hadde Afrika størst antall flyktninger.

(her ser vi bilder av overfylte båter og biler. Disse kjøretøyene er stappet fulle av flyktninger som prøver å komme seg over landegrenser. Hvert år drukner mer enn tusen mennesker i forsøket om å nå over til Europeiske land.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar