fredag 25. mai 2012

Den demografiske overgangen

Demografi betyr befolkningslære. Forskere og andre folks som studere befolkning og befolkningsendringer kalles for demografer. Demografer oppdaget tidlig at ulike øand i verdem gjennomgikk ca. den samme type befolkningsutvikling. Forskjellene var at utviklingen skjedde på ulike tider. De studerte befolkningsutviklingen ved å se hvordan den naturlige tilveksten endret seg over tid. Utviklingen beskrev de som demografiske overganger fra en periode til en annen. Utviklingen i et land gikk gjennom flere faser. Disse fasene kalles for fase 1, fase 2, fase 3 og fase 4. Jeg skal nå gå nærmere inn på hver av de ulike fasene.

Fase 1 - Det førindustrielle samfunnet

Alle land i verden har vært i den første fasen en gang. Før i tiden var det veldig dårlig med medisiner og hygiene. Dette førte til epidemier og andre smitsomme sykdommer. Dødsraten blir høy og varierer fra år til år. Dårlige levekår rammer spesielt nyfødte. Dette fører til at spedbarnsdødeligheten er veldig høy. Familier i land som gjennomgår dette har ingen mulighet for familieplanlegging . Barna i familiene må bidra til familiens økonomi, og de er den viktigste sosiale sikkerheten foreldrene har med tanke på alderdommen. Barnedødeligheten er faktisk så stor at foreldrene er redd for å ikke få mange nok barn som vokser opp. Fødselsraten er derfor veldig høy, men samtidig blir det lav befolkningsvekst siden både fødselsraten og dødsraten er høy.

Fase 2 - Dødsraten avtar

Etterhvert som landet utvikler seg økonomisk, får folk bedre hygiene, helse, ernæring og boforhold. Flere av de som blir født vokser nå opp, noe som fører til at dødsraten synker. Årsaker til at dødsratene synker er at folk raskt tar i bruk tiltak for å bedre helse og hygienen ved å ta vaksiner, antibiotika og drikker rent vann når de oppdager hvilke effekt dette har.

Fødselsraten holder seg høy i fase 2. Dette skyldes at barn fortsatt er viktig for familiens inntekter og sosiale sikkerhet. men også kultur og tradisjon er viktige årsaker. Hvis det er vanlig å gifte seg ung og få mange barn, er det ikke så lett å bare kutte ut denne tradisjonen. Det er lett å tilpasse seg tiltak for å redusere dødsraten, men det er vanskelig å endre de tradisjonelle familiestrukturene som påvirker fruktbarheten.

Fase 2 er ved å lese om alt dette, den mest dramatiske fasen i den demografiske overgangen. Det er fordi fødselsraten er høy og døsraten synker. Dette fører til at den naturlige tilveksten øker.

Fase 3 - Fødselsraten avtar

I denne fasen fortsetter dødsraten å synke, men ikke i samme tempo som i fase 2. Først i denne fasen begynner fødselsraten også å synke. Dette kommer av bedre økonomi og helse, og familiene trenger ikke lenger å få mange barn for å sikre framtiden. Bedre mulighet for skolegang og utdanning er også med på å minske fødselsraten. Dette kommer av at jentene ikke lenger føler seg så bundet av tradisjonen og de bestemmer nå selv størrelsen på familien.

I fase 3 er det fortsatt stor befolkningsvekst, men veksten avtar fordi fødselsraten synker.

Fase 4 - Befolkningsveksten stagnerer

I denne fasen avsluttes den demografiske overgangen. I fase 4 er det både lav fødselsrate og lav dødsrate. Den naturlige tilveksten blir derfor lav. De fleste industrilandene befinner seg i denne fasen. Kvinner tar utdanning og deltar aktivt i samfunnet. De velger nå å få barn i en høyere alder og de bestemmer selv hvor mange barn de vil ha. Barn er ikke lenger en inntekstkilde. Dødsraten er lav og helsevesenet gjør en god jobb, men de kan ikke gjøre noe med at flere dør fordi befolkningen blir eldre. Levealderen er også lenger samtidg som dødsraten stiger. Hvis ikke fødselsraten stiger snart vil den naturlige tilveksten bli negativ og folketallet vil synke med mindre innvandring veier opp for dette tapet.

Land som Tyskland, Russland og Japan har nå en negativ naturlig tilvekst. Denne fasen blir ofte kalt for fase 5 i den demografiske overgangen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar